Friday, December 3, 2010

Mikulás, virgács, krampusz, lócitrom, szén


The day of Miklós is 6th December. On 5th December, in the evening or during the night Mikulás (Saint Nicolaus) visits Hungarian families and children get small presents, usually sweets and fruit. Mikulás puts these presents into children's shoes.

What did you get from Mikulás?

Good children get:
  • oranges, tangerines, bananas, dried figs, dried dates etc.
  • peanuts, walnuts etc. (nowadays mostly peanuts)
  • szaloncukor (literally "saloon/parlour candy" It's a special Christmas tree decoration in Hungary, usually made of chocolate and some kind of filling. You can see it on the right.)
  • a Mikulás shaped chocolate figure (It's a must.)
  • candy (for example" zizi"), chocolate bars, any kind of sweets

Naughty children get:
  • virgács (birch rod/stick, See above. It is a device for symbolically beating children. It is usually gold coloured and small. Corporal punishment of children (neither by parents nor school) is prohibited by law in Hungary.)
  • lócitrom (means horseshit, literally "horse lemon", it is unusual to give this to children, but parents say: if you don't behave well you'll get a lócitrom from Mikulás.)
  • a lump of coal
  • a potato
  • a krampusz shaped chocolate figure (Krampusz is a devil like creature, who punishes naughty children. Sometimes it carries a birch stick. You can see one in the picture below. It's from Austria. In Hungary krampuszes are disappearing. This year I could only find a bad quality chocolate krampusz that I thought was not worth buying, not even for the sake of a photograph. Google "krampus" if you want to see Austrian Krampuses.)
http://wanderlustandadventures.blogspot.com/2010/12/st-mikulas.html
This is a blog where you can read more about getting virgács as a present. You can also find photos about it and a nice video about Mikulás's visit in a kindergaden (It's a Hungarian kindergaden but children learn English, so the video is mostly in English.)

Mit hozott a Mikulás?

Már sok blogon, oldalon leírták, hogy melyik országban mikor és ki hozza az ajándékokat. A Mikulás vagy a Télapó, vagy Heilige Nikolaus vagy Weihnactsmann vagy St Nicolaus, vagy Father Christmas, vagy Sinterklaas, vagy Reyes Magos, vagy a Jézuska stb. Ebben az ajándékhozó személyét illető káoszban én most csak a magyar szokásokról fogok írni. Ezen belül is arról, hogy mit kapnak a rossz gyerekek. Valahogy a rossz gyerekek megajándékozása, ijesztgetése manapság mintha háttérbe szorult volna. A Krampusz alakú csokoládék egyre inkább eltűnnek a boltok polcairól, helyettük hóemberek, rénszarvasok, angyalkák, és jegesmedvék lettek a Mikulás kísérői. A fenti képen látható csokikat a magyar boltokban lehetett kapni idén mikuláskor például az intersparban. Kerestem krampuszt és virgácsot is, de virgácsot nem találtam. Nem tudom, ennek van-e köze ahhoz, hogy törvényileg tilos a gyerekeket megverni. (Közben egy százforintos boltban mégis sikerült kapnom egy nyamvadt kis virgácsot 100 forintért.)
A sima Sparban találtam krampuszt, de drága volt, rossz minőségű kakaós tortabevonó masszából készült és nem csokiból, így nem vettem meg. Ilyet kapni, ez aztán a büntetés! Virgácsot utcai árusok árultak itt-ott, de mivel lehet, hogy feketén, ezért nem mertem lefényképezni őket a bloghoz. A jobb oldali kép egy ausztriai "krampusz zacskóról" származik (ott nem csak Mikulás zacskó van). Ausztriában a krampusz sokkal félelmetesebb, mint nálunk. Láncot csörget és virgáccsal jár, a nyelvét öltögeti, hordó szerű puttonyba teszi a rossz gyereket, elviszi és megveri, meghúzza a haját, fülét. Busójáráshoz hasonló krampuszos alakoskodás is szokásban van sógoréknál. Aki az osztrák krampuszra kíváncsi írja a googlebe, hogy "krampus" és keressen képet! Megéri!

Tehát: Magyarországon december 6. Miklós nap a naptárak szerint. A magyar gyerekekhez december 5-én este, vagy éjjel jön a Mikulás, vagy másik nevén a Télapó. (Mivel a Télapó elnevezés használatát egy időben kötelezővé tették az előző rendszerben, ma vannak, akik tudatosan kerülik a Télapó szó használatát.)
A Mikulás katolikus vidékeken eredetileg Szent Miklós lenne, akinek alakja ma már homályba vész. A legenda talán sokaknak ismerős, hogy Szent Miklós pénzt csempészett egy szegény család ablakába éjjel, hogy a lányoknak meglegyen a hozománya és férjhez tudjanak menni.
A magyar Mikulás az ablakon keresztül jön és nem a kéményen át (távfűtéses lakásokba főleg nem a kéményen át jön)! A gyerekek december 5-én délután kipucolják a cipőiket, csizmáikat, amiket aztán feltesznek az ablakpárkányra, vagy az ablak közelében helyezik el őket. Aztán, amikor beesteledik (spoiler alert) az egyik szülő eltereli a gyerekek figyelmét, a másik pedig becsempészi az ajándékokat a cipőbe. Másik verzió, hogy a gyerekek lefekszenek aludni és az éjszaka leple alatt csempésződnek a cipőkbe, csizmákba az ajándékok. A csokoládék és egyéb ajándékok gyakran Mikulás zacskóban (piros zacskó) kerülnek a cipőkbe. Hiszen senki sem szereti a lábszagú csokit.
A harmadik lehetséges verzió, hogy a Mikulás személy szerint adja át a gyerekeknek az ajándékot. Ilyenkor egy beöltözött rokon, vagy felbérelt Mikulás tesz látogatást a családnál. A Mikulás kikérdezi a gyerekeket, hogy jók voltak-e. A szülők ilyenkor énekeltetnek a gyerekekkel egy-két dalt a Mikulás tiszteletére. Az efajta Mikulás látogatások az óvodákban, iskolákban szinte kötelezőek. Az iskolákban egy-egy idősebb gyerek, vagy valamelyik tanár, szülő öltözik be Mikulásnak és a legnagyobb gyerekek közül néhány kiváltságos beállhat krampusznak. Ilyenkor a nagyobb gyerekek nagyon élvezik, hogy az első osztályos kicsik még el-elhiszik, hogy tényleg a Mikulás látogat az iskolába. Sok gyerek a Mikulást megszemélyesítő ember személyazonosságát próbálja kitalálni, ami a jótékonyan fedő szakáll és bajusz kombináció miatt néha nem is olyan egyszerű.

Ki is az a krampusz?

A krampusz, vagy gyakran krampuszok a Mikulás állandó kísérői. A rossz gyerekeket rémisztgetik. Ördöghöz hasonló figurák, szarvuk van és néha farkuk is. Feketében járnak, sokszor az arcuk is kormos. Míg a Mikulás a jó gyerekeket megjutalmazza, a krampuszok a rossz gyerekeket megbüntetik. Mára azonban alakjuk megszelídült, mosolyogva cinkosan összekacsintva feddik meg a rosszcsont gyerekeket, esetleg jelképesen megsuhintják őket a virgáccsal. Sok krampusz manapság már annyira szelíd, hogy csak szaloncukrot oszt és a Mikulás nehéz zsákját segít cipelni.

Az ajándékok általában a következők

Jó gyerekeknek:
  • Narancs, mandarin, aszalt füge, aszalt datolya, banán stb. ( déli gyümölcsök)
  • Földimogyoró, dió stb. (csonthéjasok)
  • Szaloncukor (szinte elmaradhatatlan)
  • Csoki mikulás figura (ebből a legelterjedtebb a piros, de van hagyományosabb püspöksüveges Mikulás is, különböző színekben, papi palásttal és bottal, manapság elterjedt, hogy a különböző cégek a saját színeiknek megfelelő mikuláscsokit gyártanak (pl. lila Milka, illetve a Mikulás ízesítését jelzik a színek - étcsoki, tejcsoki, mogyoróscsoki)
  • cukorka (pl. zizi) , bármilyen édesség, csoki
Rossz gyerekeknek:
  • virgács: Arany, vagy ezüst színű festékkel befestett ágak. Ezt ma is sok gyerek megkapja.
  • lócitrom: Legalábbis ezzel ijesztgetik a gyerekeket, valójában ma már nem valószínű, hogy ezt hozna a Mikulás, beszerzése se lenne egyszerű.
  • szén: Ezt se nagyon kapnak ma már a gyerekek.
  • krumpli: Nem ismerek senkit, aki krumplit kapott volna, de állítólag ezt is szoktak kapni a rossz gyerekek.
  • csoki krampusz: Ez egy humánus megoldás a rossz gyerek megajándékozására.

2 comments:

  1. Ú, engem épp most baltáztak le, hogy mi ez a baromság a rossz gyerekeknek járó szénnel meg krumplival, úgyhogy kínomban már "rágugliztam", hogy nem-e törölték el hivatalosan a gyerekkoromat! :D

    ReplyDelete
  2. oh ez tök jó köszi h felraktad! :)

    ReplyDelete